Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Malo nagodbi

Na sudovima 58.000 trgovačkih sporova, a malo tko želi mirenje

Kenneth Merten
Anto Magzan/PIXSELL
12.12.2012.
u 19:14

Postupak je jeftiniji od suđenja, rješava se brže nego parnicom, a stranke postižu rješenje koje je obostrano prihvatljivo

Mirenje u Hrvatskoj, nažalost, nije prepoznato kao alternativni način rješavanja sporova iako donosi brojne prednosti za gospodarstvo.

Poduzetnici korištenjem mirenja uvelike smanjuju ukupne troškove sporenja, štede vrijeme te ljudske i materijalne resurse, isključuju neizvjesnost rezultata spora, a što je možda najvažnije, nagodba u postupku mirenja omogućuje im sačuvati poslovni odnos, čulo se na seminaru o gospodarskim prednostima mirenja u organizaciji Američke gospodarske komore (AmCham) i Hrvatske udruge za mirenje u suradnji s američkim veleposlanstvom u Zagrebu.

Predsjednik AmChama Ivan Vidaković istaknuo je da je mirenje u SAD-u i EU jedan od najekonomičnijih i najučinkovitijih načina rješavanja sporova koji ne dovodi u pitanje tradicionalni sustav, već se on usavršava i nadopunjuje, rasterećuju sudovi... Pomoćnik ministra pravosuđa Vanja Bilić nije iznio konkretne brojke o mirenju u nas. No pohvalio se primjerom mirenja Vlade i jednog danskog investitora koji je nakon 20 godina sporenja riješen upravo prije dva dana.

Američki veleposlanik Kenneth Merten upozorio je kako RH trenutačno na sudovima ima 58.000 neriješenih trgovačkih slučajeva te da mirenje ima pozitivan učinak na gospodarsku klimu. – Brzina i učinkovitost rješavanja sporova jedno je od osnovnih pitanja koje si poslovni ljudi postavljaju kada odlučuju u koju zemlju investirati svoj novac – kazao je Merten. U SAD-u se mirenjem i sličnim oblicima izvansudski rješava više od 90 posto sporova. Mirenje unutar EU politički je prioritet. U Italiji je medijacija odnedavno obvezan korak prije tužbe u većini vrsta sporova, a po učestalosti primjene prednjače Nizozemska i Velika Britanija.

>>Na sudu netko gubi, a mirenjem obje strane mogu biti pobjednici

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar sjeverozapad
sjeverozapad
19:43 12.12.2012.

mirenje nam nejde, ali svađe i podmetanja idu, prvaci svijeta smo u tome

Avatar maldex
maldex
22:53 12.12.2012.

Hrvatski suci su nazalost nekompetentni i nezainteresirani za predmete koje sude. Ddolaze na sud nespremni i bez da se upoznaju sa predmeton. Sudjenje čekamo 5 ili višse godina a onda suci pričaju nepovezane gluposti jer neznaju sto trebaju suditi, nakonn toga donose glupe i kontradiktorne presude koje se redovito nakon zalbe vrate prvostepenskom sudu, tako prolazi vrijeme bez da se išta riješi. Ovi nasi suci uništavaju naše gradjane, našu privredu i našu državu.... pitam se kada ce Hrvatska postati konačno pravna država. Ovo je gore nego 1970.

Avatar maldex
maldex
22:58 12.12.2012.

Za mirenje stranaka na ročištu traba imati kompetentnog suca koji ce stranke argumentirano uvjeriti da prihvate njegov prijedlog mirenja gdje će ttražiti kompromis, ali suci nemaju interes da se založe kako bi se stranke dogovorile, njima je svejedno tako daa glavnu riječ vode advokati a suci slušaju i tako u nedogled.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije